Jiu-jitsu

Brazilian jiu-jitsu Nedir? Ne zaman ve nerede ortaya çıkmıştır?

Brazilian jiu-jitsu (BJJ) yerde mücadelenin öne çıktığı bir dövüş sanatıdır. İsminden de anlaşıldığı gibi Brezilya'da Gracie ailesi tarafından geliştirilmiştir. BJJ, büyük bir dövüş sanatları üstadı olan Maeda'nin 1916'da Brezilya'ya yerleşmesi ve Carlos Gracie'yi öğrencisi olarak kabul ederek ona sanatını öğretmesi ile başlar. Gracie ailesi yıllar içinde bu sanatı geliştirir ve ünlü Gracie meydan okuması ile dünyaya duyururlar. Ardından BJJ ; UFC organizasyonuyla bütün dünyaya yayılır.

Kısacası BJJ, kilo vermek ve forma girmekten, yarışmayı seven insanlar için müsabakalara katılmaya kadar birçok nedenle yapılabilecek, insanın kendini daha iyi ve güvenli hissetmesini sağlayan, sürekli bir sonraki hamlenin düşünüldüğü , vücut kapasitesi yanında insanın zekasını da zorlayan son derece zevkli bir dövüş sanatıdır. Dünyada bu spor '' Chest Of Human Body'' yani insan vücuduyla yapılan satranç oyunu olarak adlandırılır.












BJJ Nasıl yapılır ve kuralları nelerdir?


BJJ iki ana dalda değerlendirilir.

1- Spor olarak yapılan ve dünyada son 10 senede futboldan sonra en popüler olan BJJ

Tekniklerin uygulamasında kaldıraç prensibi temeldir. Fiziki özellikler veya yaşınız bu spora başlamak için sebep teşkil etmez. Kaldıraç gücün artmasını ve en etkin tekniklerin kullanılmasıyla; hafif ve güçsüz kişinin, ağır ve güçlü rakibe karşı başarılı olmasını sağlar. Müsabakalarda temel, pes ettirmek için gerekli teknikleri uygulayarak üstün pozisyonu elde etmektir.Puanlama, bu elde edilen pozisyonlara göre yapılır. Bunun yanında eklemlere yapılan ataklar ve boğuş hareketleri ile rakip pes ettirilebilir ki bu da baskın pozisyonları elde etmeyi gerektirir. Sporcu sürekli olarak rakibinin bir sonraki hareketini ya da kendi hareketine vereceği karşılığı düşünerek aynı bir satranç oyunu gibi stratejisini hakim pozisyonu elde etmek için geliştirir.



 2- Self Defence yada kişinin kendini koruması

Son yıllarda BJJ, üstünlüğünün kabul edilmesiyle ordulara,polislere,kendilerini koruma amaçlı olarak çocuklara ve hatta her türlü kötü muameleye uğramış insanlara güvenlerini yeniden kazanmaları için rehabilitasyon amaçlı olarak kullanılmaktadır.


Bu sporu yaparak kilo verebilir miyiz ve haftada ne kadar süreyle yapmamız gerekiyor?

Tekniklerin serbest uygulanması ile yapılan çalışmalar bütün adeleleri çalıştırarak, nefes kapasitesini arttırır. Uygun pozisyonun elde edilmesi ya da kaybedilmemesi, vücudun kontrolüne ve dengenin yada ağırlık dağılımının kontrolüne dayandığı için sporcu vücuduna daha iyi hakim olmayı öğrenir. Kalori yakımını ortalama bir sporun çok üstündedir. Bir saatlik doğru bir çalışmada 1000 kalorinin üstü enerji kaybı mümkündür. Temeli dövüş sanatlarına dayanan bu sporu yapmakla sporcu kendini daha güvenli ve güçlü hissedecek, düzenli bir çalışma ile disipline girecektir. Dolayısıyla fiziğindeki değişiklikleri kendi gözüyle görecektir.













Herhangi bir zararı varmı?

Her sporun yanlış çalışıldığı durumda zararı vardır. Özellikle; savunma sporları yanlış ellerde ciddi zararlar verebilir. Bilinçli çalışma sistemleriyle ve bu işi bilen eğitmenlerin elinde doğru bir şekilde çalışıldığında bu risk ortadan kalkar.



Bu blogdaki popüler yayınlar

Boks şampiyonu Anthony Joshua ile yenilmez olmanın 10 yolu

Savunma Sanatlarının Tarihcesi ve Misyonumuz

Gökhan Saki'nin yeni rakibi belli oldu..!