Ninjutsu
Ninjutsu'nun anlamı nedir ?
Kelime olarak ”Nin”(gizemli) ve ”Jutsu”(sanat) kelimelerinden meydana gelen Ninjutsu sanatı, bir tür kendini koruma ve dövüş sanatıdır. Japon medeniyetinin kurulduğu yıllarda ortaya çıkmış, ortaya çıkış felsefesini ise ”zulme karşı mücadelenin öğretisi” olarak ortaya koymuştur. Temel hedefi insan psikolojisidir. İnsan psikolojisinde sürekli gelişime ve olgunlaşmaya, bedensel olarak mücadele ettirmeye odaklıdır. Bu hedeflere ulaştıktan sonra bu sanatın asıl altın noktası kişiyi ”Tatsujin” mertebesine çıkarmaktır. Tatsujin kelime anlamı olarak kusursuz bir insan bedenini temsil eder. Düşme, kalkma, yuvarlanma, zıplama, tırmanma, sürünme, vurma vb. hareketleri mükemmel bir şekilde yapan insan artık Tatsujin olmuştur. Bu mertebeye erişilmek için geçilen eğitimlerde de esas olarak hep rahatlık ve doğallık göz önünde bulundurulur. Çünkü bu şartlarda insan vücudu kendi doğal gücünü ve olağan reaksiyonlarını daha rahat sergiler. Dünya genelinde bir çok yerde dövüş sanatı olarak öğretilen Ninjutsu, Türkiye’de de bir sanat okulunda öğretilmektedir.
Ninjutsu sanatının tarihçesi
Tarihi 1500 yıl öncesine dayanan Ninjutsu sanatı, o dönemlerde Japonya’ya göç eden dövüşçülerin ve aynı zamanda rahiplerin bir arada Japon kültürüne uyum sağlama sürecinde kendi bilgileriyle birlikte bu kültürün içerisinde harmanlanmalarıyla ortaya çıkmıştır. Ninjutsu‘ya dövüş sanatı denmesinin sebeplerinden biri de budur. Daha doğru bir tabirle Ninjutsu bir hayat felsefesidir. Çünkü Ninjutsu öğrenen Ninjalar bu bilgilerini asla karşısındakilere saldırmak ya da dövüş amaçlı kullanmazlar. Kendileri, hocaları ve hayatlarındaki sevdikleri insanlar, yaşadığı ülke ve doğru bildiği inançlar dışında hiç bir durumda bu sanatı kullanmazlar. Ninjutsu sanatı aslen 2 ekol isme dayanmaktadır. Bunlar ”Koga” ve ”İga” ekolleridir. Bu ekoller normalde birbirlerine çok benziyorlardı, fakat Koga ekolü bu ekolün son ismi Fujita Seiko vefat ettiği için yok oldu. İga ekolü ise hala faaliyetlerini devam ettirmektedir. Bu ekolün öğretilerini sunan İga Ryu isimli hoca da Masaaki Hatsumi isimli ustadan öğütler almaktadır. İga ekolünün öğretildiği okulun adı Bujinkan’dır. Bujinkan okulu 3 tane aynı Ninjutsu okulunu aynı bünyede barındırır. Yukarıda da değindiğimiz gibi Türkiye’de de bir Bujinkan okulu vardır.
Ninjutsu teknikleri;
Ninjutsu, temel olarak 4 farklı esasa dayanır;
- Tai Sabaki : Sabaki, başta Aikido ve Ninjutsu olmak üzere bütün savunma sanatları sporlarında kullanılan bir eskiv oyunudur. En önemli kuralı tamamen kendini rakibe odaklamak ve çok çabuk karar vermektir. çünkü karar vermek için duraklamak ve heyecanlanmak kişinin dikkatini dağıtacağı için rakibe avantajlı bir durum oluşacaktır. Tai Sabaki, samuraylar tarafından geliştirilmiş olup karşıdakinden gelebilecek ön ve yan saldırılar karşısında ayak eskivleri çıkışları yapmayı sağlar.
- Tai Jutsu : Tai Jutsu, Tai Sabaki ile doğrudan bağlantılıdır. Tai Sabaki hareketleri uzak mesafeden yapılan saldırılar karşısında kullanılır. Karşı taraftan gelen bu tip saldırılar için Tai Jutsu uygulandıktan sonra karşı taraf etkisiz hale getirilir. İyi bir Tai Jutsu uygulayıcısı olmak için kişinin tüm vücudunu kusursuz bir koordine ile idare edebilmesi gerekir. Bu koordine için 3 altın kural olan refleks, his ve zamanlamanın eksiksiz olarak yapılması gereklidir.
- Jutai Jutsu : Jutai Jutsu, Tai Jutsu’nun tam tersine çok yakın mesafeden dövüş tekniklerini içerir. Judai Jutsu tekniğinin içerisinde Judo, Aikido ve Ninjutsu’nun esintileri bulunur. Tam olarak rakibi her türlü vuruşundan yakalayıp etkisiz hale getirme esasına dayanır. Polislerin ve güvenlik görevlilerinin birebir öğrenmeye ihtiyacı olduğu bu yakın dövüş sanatı, karşı tarafın savunmasını sıfır seviyesine indirebilmek için çok önemli bir tekniktir.
- Kobu Jutsu : Kobu Jutsu, Ninjutsu sanatında silahlı dövüşmenin genel adıdır. Bu evrede Ninjutsu öğrenmeye çalışan öğrenciler bıçak, sopa, kılıç ve mınçıka gibi aletlerle nasıl dövüşüle bilineceğini öğrenir. Ninjutsu sanatında yer alan 3 kuşaktan son kuşak olan siyah renk kuşağı elde edebilmeniz için Kobu Jutsu sanatını eksiksiz olarak yerine getirebilmeniz gereklidir. Bu akımda az önce verilen örneklerin haricinde gündelik hayatta kullanılan lastik, bağcık, kalem, anahtar kravat vb. aletlerle acil durumlarda nasıl işe yarayacak ürünler yapılabileceği de öğretilir. Bu sayede zor durumda kalan özellikle kadınların ve diğer insanların hayati önem taşıyan savunmaları yapmaları amaçlanmıştır.
Ninjutsunun kişiye sağladığı yararlar;
Ninjutsu eğitimi alan bir kişinin dövüş esnasında karşılık veremeyeceği pozisyon ya da kullanamayacağı alet yoktur.
Zihninizi kuvvetlendirdiği için olacakları daha önceden hissetmenizi ve temkinli olmanızı sağlar.
Ninjutsu; zihninizi, vücudunuzu ve ruhunuzu ortak bir denge payında tutmayı başarır.
Ömür boyu sürebilecek bir disipline sahip olursunuz.
Kendinizi mutlu ve dinç hissetmenizi sağlar.
Ninjutsu, egolarınızdan sıyrılıp mantıklı düşünmenizi sağlar.
Hayata daha farklı pencerelerden bakmayı Ninjutsu sayesinde denersiniz.
Ninjutsu öğrendikten sonra kendinize her daim güvenir bir pozisyonda olursunuz.